Dużo solą, bo więcej czują
17 czerwca 2010, 10:44Różnice genetyczne wpływają na to, ile soli lubimy dodać do przygotowywanych potraw i czy przypadną nam do gustu produkty z obniżoną zawartością białych kryształków. Amerykanie z College'u Nauk Rolniczych Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii ustalili, że niektórzy ludzie jedzą więcej soli z dwóch powodów. Po pierwsze ją lubią, a po drugie za jej pomocą blokują gorzki posmak pokarmów.
Zabezpieczanie szkłem wodnym
10 sierpnia 2010, 08:42W Szpitalu Dziecięcym Alder Hey w Liverpoolu zabawki pokrywa się szkłem wodnym. Podczas testów terenowych udowodniono, że ma ono właściwości antybakteryjne.
Walka o Puszczę Białowieską
13 września 2010, 10:12W polskiej telewizji niedawno można było zobaczyć wielki transparent „I love puszcza", który ekolodzy z Greenpeace wywiesili na budynku Ministerstwa Ochrony Środowiska. Żadna jednak stacja nie zainteresowała się bliżej tym tematem, a szkoda. O co więc chodzi?
Niedobór witaminy D prowadzi do otyłości
10 listopada 2010, 17:05Dzieci, u których występują niedobory witaminy D, gromadzą więcej tkanki tłuszczowej wokół talii i tyją szybciej od rówieśników z prawidłowym poziomem tego związku (American Journal of Clinical Nutrition).
Grafenowa elektronika: od laboratorium do fabryki
7 stycznia 2011, 23:50Materiałem, w którym od lat upatruje się kandydata na następcę krzemu jest grafen. Niestety,chociaż po grafenie oczekuje się, że pozwoli na tworzenie układów scalonych mniejszych i szybszych, na razie gra toczy się nie o to, żeby zrobić lepiej, ale żeby w ogóle zrobić cokolwiek.
Nokia rozdaje telefony
18 lutego 2011, 18:11Nokia postanowiła zachęcić developerów korzystających z firmowego programu Launchpad do dalszego tworzenia programów dla Symbiana oraz do prac z platformą Windows Phone w przyszłości.
Seagate przejmie część Samsunga
20 kwietnia 2011, 11:25Wkrótce na rynku konsumenckim może pozostać tylko trzech producentów dysków twardych. Seagate ogłosił właśnie, że ma zamiar kupić od Samsunga wydział zajmujący się produkcją HDD. Koreańska firma od pewnego już czasu poszukiwała kupca.
Mąka łubinowa dla zdrowszego serca
14 czerwca 2011, 08:55Zastąpienie, np. w chlebie czy makaronie, czterdziestu procent mąki razowej mąką z łubinu znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca - twierdzi dietetyk dr Regina Belski z Victoria University, która współpracowała z kolegami z Uniwersytetu Australii Zachodniej oraz Centre for Food and Genomic Medicine w Perth.
Wysterylizowany komar powstrzyma malarię?
9 sierpnia 2011, 12:59By zwalczyć malarię, naukowcy stworzyli pozbawione plemników samce. Eksperymentując z Anopheles gambiae, obawiali się, że samice nie będą chciały kopulować ze zmodyfikowanymi genetycznie partnerami, na szczęście wszystko poszło po ich myśli.
Ciche poprawki trafią do Firefoksa
5 października 2011, 06:18Mozilla poinformowała, że od przyszłego roku w przeglądarce Firefox ponownie zagości mechanizm cichych poprawek. Był on już obecny w Firefoksie 4 ale zrezygnowano z niego.